Wyposażenie lodziarni rzemieślniczej

...czyli i pytania i odpowiedzi dla początkujących lodziarzy

Wyposażenie lodziarni rzemieślniczej

Postprzez glizda101 » 4 lip 2016, o 20:52

Cześć,

Rozważam założenie lodziarni, która oferować będzie lody rzemieślnicze/naturalne. Mój dotychczasowy research wskazuje, że lody zwane "rzemieślniczymi" podzielić można na dwa rodzaje:
1. Lody z prawdziwie naturalnych składników produkowane na miejscu bez żadnych półproduktów.
2. Lody produkowane z półproduktów (baz) oraz nadających smaku dodatków.
Powyższy podział najlepiej podsumowuje tekst pod tym linkiem - www.facebook.com/notes/chmiel-cafe/lody-rzemieślnicze/1047673141911939

O ile w przypadku metody nr 2 znaleźć można sporo informacji dotyczących potrzebnego sprzętu i materiałów (głównie na stronach firm ten sprzęt i półprodukty sprzedających), o tyle dla metody nr 1 nie jest już tak łatwo.

Dlatego chciałbym zapytać czy ktoś z Was ma doświadczenie w prowadzeniu "prawdziwie" naturalnej/rzemieślniczej lodziarni? Jeśli tak - jakiego rodzaju sprzęt wymagany jest do rozpoczęcia takiej produkcji i jaka jest jego wydajność? Ile materiałów potrzeba do wyprodukowania np. 10 kg lodów?

Z góry dziękuję za odpowiedzi,
Piotr
glizda101
 
Posty: 1
Dołączył(a): 4 lip 2016, o 12:04

Powrót do Otwieramy lodziarnię!

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron