Pierwszy lodowy biznes, kilka zagadnień i wątpliwości.

...czyli i pytania i odpowiedzi dla początkujących lodziarzy

Pierwszy lodowy biznes, kilka zagadnień i wątpliwości.

Postprzez EnderG » 17 lut 2015, o 17:48

Witam,

planuję w lato rozpocząć pierwszą poważną działalność, padło na lodziarnię/budkę z lodami, dlatego mam do was, przedsiębiorców, ludzi którzy mają trochę doświadczeń w tej materii trochę pytań.

Po pierwsze, czy koniecznie muszę zarejstrować działalność i płacić cały rok podatki, ZUS itd.. skoro chcę mieć tę działalność jedynie w sezonie letnim?

Po drugie, czy myślicie, że warto postawić na to, by całą działalność narazie wypożyczyć? Chodzi mi o to, że dzierżawiłbym i maszyny, i lokal/budkę. Mam zaoszczędzone około 30 tysięcy złotych i nie stać mnie na to, żeby wszystko wykupić, a po drugie istnieje całkiem realna możliwość, że za rok w tym kraju już mnie nie będzie, a co za tym idzie nie będę prowadził tego biznesu.

Po trzecie, pracuję równolegle w sektorze rolnym, w którym chcąc nie chcąc latem jestem często niezbędny, i sporą część czasu, którą powinienem spędzać przy sprzedaży lodów, spędzę na wsi, ale na pewno znajdę conajmniej 4 godziny dziennie przy biznesie lodowym. Myślicie, że da się pogodzić rolę z prowadzeniem lodów, przy uwzględnieniu, że będę miał pracowitego, zaufanego i bystrego pracownika?

Po czwarte, męczy mnie wybór formy, zastanawiam się nad małym lokalikiem w dość ruchliwej części 15 tysięcznego miasteczka, które jest sercem 50 tysięcznej gminy bądź postawieniem budki w centrum tegoż miasteczka. Na którą opcję byście postawili? Wiadomo, że decydują kwestie finansowe, ale czy jest ktoś, kto miał i lokalik i budkę, i zdecydowanie popiera którąś z opcji? Raczej skłaniam się ku budce, z racji mobilności.

Po piąte, szukam maszyn do lodów, kompletnie się na tym jeszcze nie znam, a szukając rekomendacji mam wrażenie, że wszędzie widzę kryptoreklamy, czy możecie polecić mi sprawdzone maszyny, które was po prostu nie zawiodły, i jesteście z nich naprawdę zadowoleni?

Po szóste, lepiej zacząć od sprzedaży lodów amerykańskich czy włoskich? Czy może spróbować obu opcji na raz?

Z góry dziękuję za życzliwość, i odpowiedzi, to są oszczędności mojego życia i pragnę podejść do tego wszystkiego na chłodno, to nie tak, że chcę żerować na waszym doświadczeniu, chociaż zdaję sobie sprawę, że część może pomyśleć, że przyszedł nowicjusz i myśli, że zada kilka pytań i od razu będzie przedsiębiorcą pełną gębą. Chcę się uczyć i będę wiedział co raz więcej, chociaż wiem, że najlepsze lekcją/nauczką jest praktyka, ale teraz brak mi punktu odniesienia i potrzebuję kilku wskazówek. Pozdrawiam serdecznie :)
EnderG
 
Posty: 4
Dołączył(a): 16 lut 2015, o 18:32

Re: Pierwszy lodowy biznes, kilka zagadnień i wątpliwości.

Postprzez bulmar » 17 lut 2015, o 23:30

Ze względu na ilość pytań i obszerność odpowiedzi nie odpowiem od razu, ale postaram się w miarę szybko (w ciągu kilku dni) "sprzedać" kilka informacji.

EnderG napisał(a):Po pierwsze, czy koniecznie muszę zarejstrować działalność i płacić cały rok podatki, ZUS itd.. skoro chcę mieć tę działalność jedynie w sezonie letnim?


Oczywiście działalność można prowadzić, tak czyni wielu znanych mi lodziarzy, przez okres sezonu letniego, a po sezonie oficjalnie zawiesić... w jednym przysłowiowo-tuskowym okienku ;)

EnderG napisał(a):Po drugie, czy myślicie, że warto postawić na to, by całą działalność narazie wypożyczyć? Chodzi mi o to, że dzierżawiłbym i maszyny, i lokal/budkę. Mam zaoszczędzone około 30 tysięcy złotych i nie stać mnie na to, żeby wszystko wykupić, a po drugie istnieje całkiem realna możliwość, że za rok w tym kraju już mnie nie będzie, a co za tym idzie nie będę prowadził tego biznesu.


To już bardziej skomplikowane pytanie, a co za tym idzie odpowiedź też nie będzie jednoznaczna.

Zakładając, że wchodzisz dopiero w branżę to warto maszynę do lodów wydzierżawić od którejś z dużych firm. Plusy są oczywiste:

- mniejszy nakłada finansowy niż przy kupnie maszyny,
- zapewniony serwis i gwarancja na sezon (piszę o dzierżawie w dużych firmach), mniej siwych włosów na głowie,
- jeśli się nie uda biznes, straty będą, ale nie takie jak po zakupie maszyny - szczególnie jak ktoś jest "zielony" i nie do końca wie jak kupować maszynkę do robienia kasy (lodów) ;)

Jeśli zaś chodzi o wypożyczenie budki to:

- chyba niewiele jest firm, które to oferują
- budka to akurat nie jest w stosunku do maszyny duży wydatek, poza tym jeśli nie wyjdzie to budkę zdecydowanie łatwiej sprzedać, rynek potencjalnych kupców jest duży. Odpada więc duża strata jak to ma miejsce w przypadku dzierżawy maszyny.
Nowy właściciel bez problemu może budkę wykorzystać np. do sprzedaży hamburgerów - z maszyną do lodów tego nie zrobi ;)

Tyle na razie, reszta w kolejnej wolnej chwili. Z podanymi opiniami można się nie zgadzać, więc zapraszam innych do dyskusji.
(BRAK LOKOWANYCH PRODUKTÓW)
bulmar
 
Posty: 31
Dołączył(a): 3 maja 2013, o 17:31

Re: Pierwszy lodowy biznes, kilka zagadnień i wątpliwości.

Postprzez EnderG » 19 lut 2015, o 16:20

Okej, dzięki serdecznie. Co ciekawe znalazłem na allegro ofertę wypożyczenia budek na miesiąc za 900 zł netto, ale muszę to sobie wszystko przekalkulować. Wahałem się pomiędzy budką, a małą lokalizacją, ale chyba głównie z uwagi na mobilność wybiorę pierwszą opcję, stała lokalizacja przyciąga mnie jednak większą estetyką, ponieważ budki kojarzą mi się trochę z jedzeniem robionym na szybko, byle jak. Myślę, że w głowie klientów często taki pierwowzór tkwi, chociaż wiadomo, nikt się za dużo nie zastanawia nad estetyką, ponieważ najbardziej do głów przemawiają ceny i jakość. Dlatego na tę chwilę budka z lodami.

Dziękuję i czekam na dalsze wskazówki.

Ma Pan doświadczenie w prowadzeniu tego biznesu w mniejszych mieścinach?

Pozdrawiam.
EnderG
 
Posty: 4
Dołączył(a): 16 lut 2015, o 18:32

Re: Pierwszy lodowy biznes, kilka zagadnień i wątpliwości.

Postprzez EnderG » 19 lut 2015, o 16:48

Jeszcze przy okazji spytam, co myślicie Państwo o tych wszystkich franczyzach? Namnożyło się tych ofert jak grzybów, ja widzę zarówno plusy jak i minusy.
EnderG
 
Posty: 4
Dołączył(a): 16 lut 2015, o 18:32

Re: Pierwszy lodowy biznes, kilka zagadnień i wątpliwości.

Postprzez bulmar » 20 lut 2015, o 16:57

EnderG napisał(a):Okej, dzięki serdecznie. Co ciekawe znalazłem na allegro ofertę wypożyczenia budek na miesiąc za 900 zł netto, ale muszę to sobie wszystko przekalkulować. Wahałem się pomiędzy budką, a małą lokalizacją, ale chyba głównie z uwagi na mobilność wybiorę pierwszą opcję, stała lokalizacja przyciąga mnie jednak większą estetyką, ponieważ budki kojarzą mi się trochę z jedzeniem robionym na szybko, byle jak. Myślę, że w głowie klientów często taki pierwowzór tkwi, chociaż wiadomo, nikt się za dużo nie zastanawia nad estetyką, ponieważ najbardziej do głów przemawiają ceny i jakość. Dlatego na tę chwilę budka z lodami.

Rzeczywiście budki gastronomiczne na kółkach różnie się ludziom kojarzą, jeśli jednak będzie ona dobrze oklejona kolorowymi reklamami i będzie zawsze czysto i smacznie to kółka nie powinny mieć większego znaczenia.

Co do franczyzy to jest to dobre rozwiązanie dla ludzi, którzy wchodzą dopiero w lody ale... mają dużo kasy :)
Nie badałem dokładnie tego rynku, ale to chyba była firma franczyzowa ze wschodniej Polski, która wiązała "świeżych" lodziarzy umową na kilka lat. Jeśli się nie udało to bieda :/. Płacić trzeba, umowa to umowa. Od razu prostuję, że to nie moje osobiste doświadczenia. Staram się uczyć na błędach innych - taniej wychodzi ;).
Moim zdaniem warto próbować samemu tylko przy kupnie maszyny dogadać się z firmą na jakąś sezonową pewną, najlepiej pisemną gwarancję. Wychodzi dużo taniej i bez długotrwałych zobowiązań.

Ma Pan doświadczenie w prowadzeniu tego biznesu w mniejszych mieścinach?

Niestety moje budki są w tak specyficznych miejscowościach, że trudno je do czegoś porównać i na nich się wzorować.
Jedna jest w wiosce gdzie nie ma 500 mieszkańców, a mimo to przynosi niezłe zyski.
bulmar
 
Posty: 31
Dołączył(a): 3 maja 2013, o 17:31


Powrót do Otwieramy lodziarnię!

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron