Czego potrzeba aby otworzyć sezonowy biznes

...czyli i pytania i odpowiedzi dla początkujących lodziarzy

Czego potrzeba aby otworzyć sezonowy biznes

Postprzez filon92 » 19 lis 2013, o 11:10

Witam serdecznie,

Zastanawiam się nad otwarciem małego sezonowego biznesu, mianowicie sprzedaż świderków nad pewnym jeziorem. Na początku chciał bym wydzierżawić zarówno maszynę jak i przyczepę aby sprawdzić jak to wszystko działa, ile można zarobić itd. Nie wiem natomiast jak wygląda cały ten proces od zera, czego dokładnie będę potrzebował, z jakimi kosztami się liczyć i oczekuję na pomoc osób doświadczonych w tej materii. Wiem, że miesięczny koszt wynajęcia małej przyczepy to ok. 1000 zł, maszyna do świderków miesięczny koszt to ok. 8000 zł ale co dalej. Ile mniej więcej kosztuje miesięczna dzierżawa m2 gruntu? Jak dostosować przyczepę? czego jeszcze potrzeba do produkcji lodów? no i jak wygląda to wszystko od strony prawnej. Rozumiem, że na początku trzeba zarejestrować działalność ale co dalej? jakie jeszcze wydatki muszę doliczyć?
Mile widziany także kontakt mailowy: filip92.16@o2.pl

Z góry dziękuję za pomoc.
filon92
 
Posty: 1
Dołączył(a): 19 lis 2013, o 11:01

Re: Czego potrzeba aby otworzyć sezonowy biznes

Postprzez wyjadacz » 20 lis 2013, o 08:39

Witam,
Mogę podpowiedzieć kwestie związane z maszyną do lodów, mianowicie chodzi o chłodzenie. przyczepa ma małą powierzchnie więc chłodzenie powietrzna odpada. Obowiązkowo musi być CHŁODZENIE WODNE. Więc musi szukać Pan lokalizacji z podłączeniem do wody.
Lody rozrabia się w wiaderkach (miesza się proszek z wodą lub mlekiem) wiec dla sanepidu potrzebne jest takie wyznaczone miejsce. Najlepiej proszę zadzwonić do sanepidu i podadzą Panu wytyczne, bo w każdym województwie jest inaczej.
wyjadacz
 
Posty: 1
Dołączył(a): 20 lis 2013, o 08:31

Re: Polskie maszyny do świderków

Postprzez Filigo » 24 maja 2016, o 18:56

Witam,

W kwestii pytań urządzenia do lodziarni, cukierni gastronomii, zapraszam po informacje do firmy LGS Lodmar Gastro Solution - wyłączny dystrybutor marki Taylor w Polsce.

W kwestii pytań, tel. 663-466-499
Filigo
 
Posty: 2
Dołączył(a): 15 maja 2016, o 19:02

Re: Czego potrzeba aby otworzyć sezonowy biznes

Postprzez Marcelina » 10 mar 2017, o 13:33

Ja ze swojej strony polecam franczyzę. Wtedy wszystkie niejasności i zawiłości biznesu lodowego zostaną wyjaśnione w bardzo dokładny sposób przez franczyzodawcę.
Marcelina
 
Posty: 9
Dołączył(a): 6 mar 2017, o 10:50


Powrót do Otwieramy lodziarnię!

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron